r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Nederlander Elderson treedt toe tot bestuur ECB

dinsdag 15 december 2020, 3:30
ECB in Frankfurt

FRANKFURT (ANP) - Frank Elderson begint dinsdag aan zijn nieuwe functie als bestuurder van de Europese Centrale Bank (ECB). Het is voor het eerst sinds Wim Duisenberg in 2003 opstapte als eerste voorzitter van de ECB dat een Nederlander in de directie komt. Die is verantwoordelijk voor het beleid van de bank.

Het ECB-bestuur bestaat uit een zeskoppige directie van, inclusief voorzitter Christine Lagarde, twee vrouwen. Daarnaast hebben de negentien centralebankpresidenten van de eurolanden, allemaal mannen, zitting in het bestuur. Elderson zei eerder zich als directielid sterk te zullen inzetten voor een betere man-vrouwverhouding bij de bank in Frankfurt.

Minister Wopke Hoekstra droeg Elderson begin september voor in de Eurogroep, de ministers van Financiën van de eurolanden. Nadat de Eurogroep instemde met zijn kandidatuur volgden ook het Europees Parlement en de ECB zelf. De benoeming door de EU-leiders was dan ook een formaliteit. Met de komst van Elderson zal volgens kenners de "Duits-Nederlandse opvatting van monetaire stabiliteit" beter vertegenwoordigd zijn bij de ECB.

Terug naar boven