r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Van Engelshoven roept in Europa op tot 'nee' tegen homohaat

donderdag 3 december 2020, 15:14
Ingrid van Engelshoven
Bron: Rijksoverheid.nl

DEN HAAG (ANP) - Minister Ingrid van Engelshoven (Emancipatie) roept Europese collega-ministers op "'nee" te zeggen tegen homohaat en vrouwenonderdrukking. In een speech waarschuwt ze voor lidstaten die homo- en vrouwenrechten inperken. Zo kwam Polen eind oktober met een vrijwel volledig verbod op abortus en probeert dat land met geestverwant Hongarije begrippen als gendergelijkheid te schrappen.

Volgens Van Engelshoven zijn "conservatieve krachten" de kernwaarden van de Europese Unie "genadeloos aan het ondermijnen". Ze zegt dat sommige lidstaten "maatregel na maatregel" nemen om "mede-Europeanen basale rechten te ontnemen". De minister roept op "samen te werken en gezamenlijk nee hiertegen te zeggen".

Vorige week sloeg haar collega en partijgenoot Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel, D66) ook alarm over de terugval van vrouwen- en homorechten in de EU. Ze sprak over een "gure conservatieve wind" uit vooral Oost-Europese hoek. De gevolgen kunnen volgens haar groot zijn als EU-landen zich niet verzetten tegen deze "pushback".

Een Hongaars EU-parlementslid, de uiterst conservatieve József Szájer, stapte eerder deze week op omdat hij was betrapt bij een homo-orgie in Brussel. Hij schond de coronavoorschriften en had xtc op zak. Szájer was lid van de regeringspartij Fidesz, die zeker niet bekend staat als voorvechter van homorechten.

Terug naar boven