r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

EU zoekt alternatief voor herstelfonds zonder Hongarije en Polen

donderdag 3 december 2020, 14:13
Plenary session - Week 17 2017 in Brussels - Resumption of session and order of business.Situation in Hungary
Bron: Copyright: © European Union 2017 - Source : EP.

BRUSSEL (ANP) - De EU gaat zonder Hongarije en Polen door met het optuigen van een coronaherstelfonds als die landen het begrotingspakket inclusief herstelfonds voor de komende zeven jaar blijven blokkeren. Volgens ingewijden steunt Nederland de Europese Commissie in het zoeken naar een alternatief plan, zodat de coronasteun van 672,5 miljard euro aan leningen en giften uiterlijk zomer 2021 bij zwaar getroffen lidstaten terecht kan komen.

Het dagelijks bestuur van de Europese Unie onderzoekt verschillende opties, zeggen EU-bronnen, maar houdt hoe dan ook vast aan de voorwaarde dat een land alleen EU-subsidies krijgt als het de democratische regels naleeft. Precies om die koppeling hebben Hongarije en Polen hun veto uitgesproken tegen de meerjarenbegroting en het herstelfonds. Zij denken dat de commissie niet objectief zal zijn bij het toekennen van geld.

Nederland is volgens betrokkenen ook bereid een verklaring te steunen als het helpt daarmee de twee voormalige Oostbloklanden op andere gedachten te brengen. Daarin zou bijvoorbeeld worden bevestigd dat de commissie onafhankelijk oordeelt over de coronasteun en dat Polen en Hongarije altijd naar het Europees Hof van Justitie kunnen stappen als ze het niet eens zijn met een beslissing.

Terug naar boven