r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Pfizer en BioNTech vragen Europese vergunning voor coronavaccin

dinsdag 1 december 2020, 11:37

NEW YORK (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Amerikaanse farmaceut Pfizer en het Duitse biotechbedrijf BioNTech hebben een vergunning aangevraagd om hun coronavaccin in Europa op de markt te brengen. De Europese geneesmiddelenautoriteit EMA gaat de eerste vaccins beoordelen. Mogelijk is die beoordeling voor het eind van het jaar afgerond.

De wettelijke goedkeuring is de laatste grote stap die genomen moet worden voordat de vaccins in Nederland en de rest van de Europese Unie verkocht mogen worden. Het vaccin van Pfizer en BioNTech zou voor 95 procent effectief zijn bij het bestrijden van Covid-19.

Eerder werd bekend dat de EU met vaccinproducent Pfizer een prijs van 15,50 euro per dosis is overeengekomen. Nederland krijgt 11,7 miljoen vaccins van het bedrijf, wat zou neerkomen op een totaalbedrag van 181 miljoen euro.

De farmaceuten dienden eerder al een aanvraag in voor de goedkeuring van het vaccin in de Verenigde Staten. Ook daar zou het vaccin mogelijk voor de jaarwisseling al beschikbaar kunnen zijn. Daarmee gaan de twee nek aan nek met het farmaceutische bedrijf Moderna, dat maandag zei een goedkeuring aan te gaan vragen voor zijn coronavaccin voor zowel de EU als de Verenigde Staten.

Terug naar boven