r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Barnier dit weekend naar Londen voor nieuw brexitoverleg

vrijdag 27 november 2020, 12:12
gewijzigd
General Affairs Council
Bron: The Council of the European Union

BRUSSEL (ANP) - De onderhandelingen over een handelsverdrag tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk worden dit weekend in Londen hervat. EU-hoofdonderhandelaar Michel Barnier en zijn teamleden reizen vrijdagavond naar de Britse hoofdstad, twittert de Fransman. "Dezelfde aanzienlijke geschillen houden aan."

Barnier en zijn naaste brexitmedewerkers zijn uit de quarantaine waar ze volgens de Belgische regels in moesten nadat een van de teamleden vorige week het coronavirus onder de leden bleek te hebben. Daarna werden de onderhandelingen via video verder gedaan. Er is nog maar weinig tijd en onderhandelingen in persoon worden onontbeerlijk geacht om te kunnen slagen. In Londen treft Barnier zijn Britse evenknie David Frost en zijn team.

De drie hoofdthema's waarover nog geen overeenstemming is bereikt zijn visserij, concurrentieregels en het toezicht op de afspraken. Barnier heeft volgens ingewijden vrijdagmorgen tijdens een bijpraat-sessie tegen de EU-ambassadeurs gezegd dat hij niet kan zeggen dat er een deal komt maar als een akkoord binnen bereik ligt er "enkele dagen meer" nodig zijn.

De lidstaten hebben de Europese Commissie dringend gevraagd een noodplan te presenteren in geval de onderhandelingen klappen. Bij een 'no-deal'-situatie dreigt er chaos aan de grenzen en een verstoring van de handel tussen EU en VK.

Terug naar boven