r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Europese Commissie keurt aankoop 160 miljoen doses Moderna-vaccin goed

dinsdag 24 november 2020, 14:07
Ursula von der Leyen

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie keurt de aankoop tot 160 miljoen doses van het veelbelovende coronavaccin van Moderna goed. Het is het zesde mogelijke vaccin waar de EU de hand op heeft gelegd, zegt commissievoorzitter Ursula von der Leyen. Nederland zou ruim 6 miljoen doses kunnen krijgen.

Het vaccin van Amerikaanse makelij beschermt volgens de eerste bevindingen van de laatste tests bijna 95 procent van de proefpersonen en de verwachtingen zijn sindsdien hooggespannen. Het contract dat de commissie met Moderna tekent is daarom "goed nieuws", zegt Von der Leyen. "Dit vaccin kan heel effectief zijn tegen Covid-19."

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) kan het coronavaccin van Moderna en een Duits-Amerikaans vaccin "al in de tweede helft van december" voorwaardelijk toelaten, schatte Von der Leyen vorige week. Het EMA zou ze zo snel kunnen goedkeuren omdat het bureau niet pas aan de slag gaat zodra de tests achter de rug zijn, maar al meekijkt tijdens de proeven.

Om zoveel vaart te kunnen maken moet er niets tegenzitten en moeten de vaccins inderdaad veilig blijken en goed werken, tekende Von der Leyen aan. Ze waarschuwde ook meteen dat er in het begin slechts kleine partijen zullen worden geleverd.

De commissie heeft nu contracten met de fabrikanten van de drie coronavaccins die vooralsnog de beste resultaten hebben laten zien. Naast Moderna gaat het om BioNTech-Pfizer en AstraZeneca. Ook met drie andere vaccinmakers is een deal gesloten. "En we werken aan nog een andere", zegt Von der Leyen. Het gaat mogelijk om het Amerikaanse Novavax.

Terug naar boven