r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Harde brexit voor Nederland ongeveer vier keer zo duur als brexit met handelsakkoord

donderdag 19 november 2020, 3:22
Britse parlement met Big Ben in London
Bron: © Hans Nielen

AMSTERDAM (ANP) - De Nederlandse economie loopt 4,5 miljard euro schade op wanneer het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie met een handelsakkoord uit elkaar gaan. Daarbij staan bij zo'n 'zachte brexit' 17.770 banen op de tocht ten opzichte van de arbeidsmarkt in 2019. Dat verwacht ABN AMRO.

De economische schade wordt veroorzaakt door extra handelsbelemmeringen. Zo komen er weer grenscontroles, extra papierwerk en er worden files verwacht bij de douane. Volgens ABN AMRO kan dat de komende jaren weerslag hebben op de vraag doordat de kosten oplopen. Onder meer exporteurs van machines, chemische producten en voeding worden getroffen omdat ze veel zaken doen met de Britten.

Bij een 'harde brexit' zonder handelsakkoord schat de bank de schade voor de Nederlandse economie veel groter in, mede door invoertarieven. ABN AMRO verwacht dan een min van 17,5 miljard euro met een verlies van bijna 70.000 banen. "Nederlandse bedrijven in verschillende sectoren hebben dus veel te winnen bij een succesvolle uitkomst van de brexit-onderhandelingen", aldus de bank.

Dinsdag meldde persbureau Bloomberg op basis van bronnen dat onderhandelaars van het Verenigd Koninkrijk en de EU een brexitdeal naderen. Volgende week zou een overeenkomst kunnen worden bereikt. Mogelijk kan maandag al een akkoord naar buiten worden gebracht.

Terug naar boven