r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Schuld Italië loopt met 20 miljard euro op door coronasteun

woensdag 18 november 2020, 18:28

ROME (ANP/BLOOMBERG) - De staatsschuld van Italië zal met 20 miljard euro toenemen als gevolg van de steunpakketten om de economie van het land door de coronacrisis te loodsen. De Italiaanse regering is naar verluidt van plan donderdag goedkeuring te vragen voor het verder laten oplopen van de schuld.

De op twee na grootste economie van de eurozone heeft moeite om de hulpmaatregelen gefinancierd te krijgen. Dan gaat het met name om steun voor bedrijven en huishoudens die door de crisis zijn getroffen. Het Italiaanse parlement zou op 25 november kunnen beslissen over het extra noodkrediet.

Italië kwam met meerdere noodmaatregelen maar lijkt maar net genoeg geld te hebben om de steun tot en met november te dekken. Premier Giuseppe Conte zei woensdag echter dat de huidige maatregelen niet genoeg zijn.

Volgens Conte vereist de pandemie "aanhoudende financiële steun en op grotere schaal dan wat tot nu toe is gedaan". De extra schulden zouden bovenop een 38 miljard euro kostende ontwerpbegroting voor de periode 2021 tot en met 2032 komen en de 100 miljard euro die Italië sinds februari voor stimuleringsmaatregelen heeft ingezet.

Het Italiaanse ministerie van Financiën schat de kosten voor elke maand dat er een lockdown geldt tussen de 6 miljard en 10 miljard euro. Het gaat dan om hulpmaatregelen in combinatie met gederfde inkomsten.

De Europese Commissie stelde woensdag dat sommige van de Italiaanse begrotingsmaatregelen niet tijdelijk lijken te zijn of gepaard gaan met compenserende maatregelen. Daarom moeten deze regelmatig worden herzien om er zeker van te zijn dat de plannen "budgettair houdbaar" zijn.

Terug naar boven