r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Duitsland: EU stevent op crisis af in rechtstaatclash met Hongarije

maandag 16 november 2020, 15:02
gewijzigd
Wetboek, Hamer & Hongaarse vlag
Bron: Europees Parlement/?

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie stevent af op een "grote crisis" nu Hongarije en mogelijk ook Polen hun verzet willen volhouden tegen rechtstaatvoorwaarden voor het verkrijgen van EU-geld. Dat gaat in ieder geval oponthoud betekenen voor de Europese meerjarenbegroting en het coronaherstelfonds, verwacht Duitsland volgens een hoge EU-diplomaat.

Duitsland, dat de Europese Unie dit halfjaar voorzit, legt de EU-landen maandag de overeenkomst voor die het met het Europees Parlement heeft bereikt over de meerjarenbegroting en het herstelfonds. Daaraan is een nieuwe regeling gekoppeld om lidstaten voortaan af te rekenen op hun omgang met de rechtstaat. Hongarije, waar volgens Brussel kritische journalisten en onafhankelijke rechters steeds meer in het nauw komen, is daar mordicus tegen. Boedapest maakte maandag nog eens duidelijk de begroting, die de instemming van alle EU-landen vergt, te blokkeren als de voorgestelde rechtstaatregeling niet van tafel gaat.

"We zullen hoogstwaarschijnlijk weer in crisis belanden", zegt ook de ingewijde. "Hoe lang dat gaat duren, weet ik niet." Maar "dit gaat vertraging opleveren, dat lijdt geen twijfel".

Achter de schermen wordt volgens de bron al wel overlegd op zoek naar een uitweg. "Dat zal nog toenemen" en bondskanselier Angela Merkel, EU-president Charles Michel en voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie zullen zich erover buigen.

De EU-leiders bereikten in juli een zwaarbevochten compromis over rechtstaatvoorwaarden aan de ontvangst van geld uit de begroting en het herstelfonds. Op aandringen van het Europees Parlement, dat ermee moet instemmen, werd het zogeheten rechtstaatmechanisme echter vorige maand wat strenger. Nederland verzette zich aanvankelijk ook, maar is tevreden nu het is aangescherpt.

Voor de rechtstaatvoorwaarden is in principe geen unanieme goedkeuring nodig. Maar daar komt het wel op neer als de Hongaren en Polen anders de begroting tegenhouden.

Terug naar boven