r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Amnesty International bevestigt massamoorden in Noord-Ethiopië

donderdag 12 november 2020, 23:03

ADDIS ABEBA (ANP/DPA) - Amnesty International bevestigde donderdag berichten over een bloedbad in de stad May Cadera in het noorden van Ethiopië op 9 november, waar "tientallen, en waarschijnlijk honderden, mensen werden neergestoken of doodgehakt".

De burgerslachtoffers "lijken dagloners te zijn geweest die op geen enkele manier betrokken waren bij het aanhoudende militaire offensief" in de onrustige regio Tigray, waar de stad zich bevindt, zei Deprose Muchena, directeur van Amnesty International voor Oost- en Zuidelijk Afrika.

Hoewel de mensenrechtenorganisatie nog niet in staat was om degenen te identificeren die verantwoordelijk waren voor de aanval, spraken getuigen over troepen die loyaal zijn aan het Tigray People's Liberation Front (TPLF). Deze partij bestuurt de regio en ligt overhoop met premier Abiy Ahmed sinds hij in 2018 in Addis Abeba aan de macht kwam.

Ahmed zei eerder dat de TPLF verantwoordelijk was voor executies van regeringssoldaten in Noord-Ethiopië.

Hij zei dat het leger de stad Shire in de regio Tigray had heroverd en lichamen van legereenheden had gevonden die waren "vastgebonden en geëxecuteerd", eraan toevoegend dat "de wreedheid hartverscheurend is".

Abiy, die de opmerking op Twitter maakte, gaf geen details over het aantal slachtoffers.

Tigray, Addis Abeba en alle andere strijdende partijen "moeten zich inhouden en sterker aandringen op het achterwege laten van oproepen tot haat en geweld", waarschuwt de Europese Unie. "Het gevaar van een grote humanitaire ramp is acuut", zegt EU-buitenlandchef Josep Borrell. Hij is "diep bezorgd" over het demoniseren van sommige etnische groepen en vreest voor de "kwaadaardige en dodelijke" gevolgen.

Deskundigen waarschuwen dat chaos in Ethiopië grote gevolgen kan hebben voor heel Noordoost-Afrika en ook nieuwe vluchtelingenstromen naar Europa op gang kan brengen.

Terug naar boven