r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

EU verlengt sancties tegen Venezuela

donderdag 12 november 2020, 15:21
Nicolas Maduro - foto Hugoshi © Hugoshi

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie verlengt haar sancties tegen Venezuela met een jaar. Dat is volgens de 27 lidstaten nodig vanwege "de voortdurende politieke, economische, sociale en humanitaire crisis" in het Zuid-Amerikaanse land. Bovendien zijn er onder de regering van de linkse populist Nicolás Maduro aanhoudende acties die de democratie, rechtsstaat en mensenrechten ondermijnen.

De strafmaatregelen bestaan uit een wapenembargo en een verbod op de uitvoer van goederen die de machtshebbers kunnen gebruiken voor onderdrukking van de bevolking. Voor de 36 personen die op de sanctielijst staan blijft een EU-inreisverbod van kracht en ze hebben geen toegang tot eventuele tegoeden in de EU. Het gaat om personen in officiële functies die verantwoordelijk zijn voor de schending van mensenrechten en de ondermijning van democratie en rechtsstaat.

De EU hoopt met het sanctiebeleid druk te blijven uitoefenen op president Maduro en stuurt aan op "democratische oplossingen" voor politieke stabiliteit in het verpauperde land. Voor december zijn parlementsverkiezingen aangekondigd. Die worden geboycot door de Venezolaanse oppositie.

Onder meer Nederland, de Verenigde Staten en het Europees Parlement erkennen niet Maduro maar oppositieleider Juan Guaidó als de rechtmatige president van Venezuela.

Terug naar boven