r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Duitsland ziet tekenen van vooruitgang in strijd tegen virus

donderdag 12 november 2020, 11:28

BERLIJN (ANP/RTR/DPA) - De autoriteiten in Duitsland beginnen tekenen te zien dat het de goede kant opgaat met de strijd tegen het coronavirus. "De curve vlakt af", zei de topman van het Robert Koch Instituut (RKI), de Duitse tegenhanger van het Nederlandse RIVM.

Het zogeheten reproductiegetal, dat aangeeft hoe snel het virus rondgaat, is inmiddels onder de 1 gezakt en staat op 0,89. Dat betekent dat iedere 100 besmette personen het virus overdragen aan 89 andere mensen. RKI-topman Lothar Wieler waarschuwde dat de situatie de komende weken toch weer kan verslechteren. Ziekenhuizen zouden dan tegen hun grenzen kunnen aanlopen.

Wieler riep zijn landgenoten op hun sociale contacten tot een minimum te beperken. Hij zei dat het dragen van mondkapjes en social distancing ook helpt verspreiding van het virus tegen te gaan. Dergelijke maatregelen blijven volgens hem ook nodig als er straks een vaccin is, omdat het tijd zal kosten om vaccinatiecampagnes uit te voeren.

Duitsland en veel andere Europese landen zien het aantal coronabesmettingen al weken hard stijgen. Het RKI maakte eerder op de dag melding van bijna 22.000 nieuwe coronagevallen. De Duitse autoriteiten registreerden afgelopen zomer vaak maar enkele honderden nieuwe coronabesmettingen per dag.

Minister van Volksgezondheid Jens Spahn zei eerder op de dag dat maatregelen tegen het coronavirus waarschijnlijk ook de komende maanden van kracht blijven, ook als het virus dan minder snel om zich heen grijpt. "Ik verwacht niet dat deze winter evenementen kunnen plaatsvinden met meer dan tien of vijftien mensen", zei de bewindsman tegen een Duitse omroep.

Terug naar boven