r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Tweede uitgifte eurobonds opnieuw succesvol

woensdag 11 november 2020, 15:14
De eurobiljetten over elkaar heen gelegd

BRUSSEL (ANP) - De tweede uitgifte van euro-obligaties door de Europese Commissie is volgens begrotingscommissaris Johannes Hahn opnieuw een groot succes geworden. Voor de twee 'sociale' obligaties van samen 14 miljard euro is voor 175 miljard euro door beleggers ingetekend, een "teken van groot vertrouwen" van de markt in gezamenlijk EU-schuldpapier, aldus de Oostenrijker. De uitgifte is onderdeel van een tijdelijk EU-kredietprogramma om massale ontslagen te voorkomen, SURE geheten.

Vanwege de coronacrisis stemden de ministers van Financiën er in mei voor het eerst mee in dat de commissie euro-obligaties uitgeeft. Ze mag voor SURE tot 100 miljard euro op de kapitaalmarkt ophalen. Daarmee kunnen lidstaten tijdelijke werkloosheidsuitkeringen en werktijdverkortingen door corona financieren.

Vorige maand werd voor de eerste twee eurobonds met een omvang van 10 en 7 miljard euro en looptijden van respectievelijk tien en twintig jaar, voor 233 miljard euro door beleggers ingetekend, een veertienvoudige overtekening. Nu ging het om twee obligaties van 8 en 6 miljard euro en looptijden van vijf en dertig jaar. Ze werden met respectievelijk 13 en 11,5 keer overtekend. "Dit is goed nieuws", aldus Hahn, "vooral voor de EU-burgers die zo broodnodige financiële steun krijgen in deze moeilijke tijden."

Het opgehaalde geld wordt onder dezelfde gunstige voorwaarden doorgeleend aan geïnteresseerde lidstaten om de kosten van nationale regelingen vanaf 1 februari voor arbeidstijd­verkorting te verlichten. Ook regelingen voor zelfstandigen en bepaalde corona­maatregelen op de werkplek vallen onder SURE. De leningen worden gedekt door de EU-begroting en de lidstaten staan garant.

Zeventien EU-landen hebben tot nu toe belangstelling voor de SURE-leningen getoond. Nederland kan zelf gunstig op de kapitaalmarkten lenen.

Delen

Terug naar boven