r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Macron: strijd tegen terrorisme vergt internationale aanpak

woensdag 11 november 2020, 14:29
Emmanuel MACRON
Bron: The Council of the European Union

PARIJS (ANP/RTR) - Moslimterrorisme is een internationale dreiging die een internationale reactie vereist. Dat schreef de Franse president Emmanuel Macron woensdag op Twitter, verwijzend naar de recente onthoofdingen in Mozambique.

"In Mozambique zijn meer dan vijftig mensen onthoofd, vrouwen ontvoerd, dorpen geplunderd en vervolgens in brand gestoken. Barbaren kapen een religie van vrede om terreur te verspreiden", aldus Macron.

Berichten over de recente aanvallen op burgers in Mozambique benadrukken de dreiging van islamistisch terrorisme voor de internationale gemeenschap, zegt Macron.

Minstens vijftig mensen zijn de afgelopen dagen gedood bij aanvallen van strijders die banden hebben met terreurbeweging Islamitische Staat, meldden lokale media. De secretaris-generaal van de Verenigde Naties António Guterres heeft opgeroepen tot een onderzoek.

Juist deze week hield de EU een minitop over de recente jihadistische terreurdreiging. De Europese leiders zoeken een gezamenlijk Europees antwoord op de nieuwe golf aanslagen van de afgelopen weken in Parijs, Nice en Wenen. Zo willen de Franse president Emmanuel Macron en andere Europese leiders een betere beveiliging van de Europese grenzen.

Macron en de Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz drongen aan op krachtiger Europees optreden tegen moslimextremisten. Kurz wil de vrijheden van Syriëgangers en andere jihadisten beperken en Macron pleitte onder andere voor een hervorming van het vrije verkeer van personen binnen de EU.

Voor die laatste "grote verworvenheid" van de EU is het "tot op zekere hoogte de laatste kans", waarschuwde premier Mark Rutte bij de top. Als de EU-landen hun buitengrenzen niet beter sluiten voor kwaadwillenden, gaat het Schengenverdrag waarin het vrije reizen is vastgelegd volgens hem "onvermijdelijk" op de helling.

Terug naar boven