r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Minitop EU over jihadistische terreurdreiging

maandag 9 november 2020, 17:48
gewijzigd
Vlaggen Europese Unie halfstok
Bron: The Council of the European Union

BRUSSEL /PARIJS (ANP) - De leiders van Frankrijk, Oostenrijk en Duitsland beraden zich dinsdag samen met de voorzitter van de Europese Raad en die van de Europese Commissie over de recente jihadistische terreurdreiging in de EU. Ze zoeken naar een gezamenlijk Europees antwoord op de nieuwe golf aanslagen de afgelopen weken. De Franse president Emmanuel Macron wil betere beveiliging van de Europese grenzen.

Macron ontvangt dinsdag eerst de Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz in Parijs. Na hun onderhoud op het Elysée houden ze vanaf 15.00 uur een minitop per video waar ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel aan meedoet, naast EU-president Charles Michel en commissievoorzitter Ursula von der Leyen, heeft het Elysée bekendgemaakt.

Begin deze maand doodde een jihadistische schutter in het historische stadscentrum van Wenen bij een aanslag vier mensen. In oktober had Frankrijk te maken met twee extreme geweldsincidenten. In Nice vielen drie doden toen een Tunesiër mensen aanviel in een kerk. De onthoofding van docent Samuel Paty in een voorstad van Parijs zorgde eerder in oktober voor geschokte reacties. De leraar had spotprenten van de profeet Mohammed laten zien tijdens een les over de vrijheid van meningsuiting.

Terug naar boven