r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

EU-ministers steunen oprichting Europees toezichthouder witwassen

woensdag 4 november 2020, 15:27
gewijzigd
Monopolie

BRUSSEL (ANP) - De EU-ministers van Financiën steunen 'breed' het voorstel van de Europese Commissie om een onafhankelijk Europees toezichthouder voor witwassen en terrorismefinanciering op te richten. Als het aan minister Wopke Hoekstra ligt, komt die EU-instantie er "liever morgen dan overmorgen", zei de bewindsman na afloop van een videovergadering met zijn Europese collega’s. Een deadline is echter nog niet afgesproken,

De commissie wil hier begin volgend jaar wetsvoorstellen over presenteren. Voor alles "up and running" is, aldus Hoekstra, "zijn we wel zo weer een paar maanden verder". Nederland lobbyt samen met een aantal landen waaronder Frankrijk en Duitsland al een tijd voor onafhankelijk EU-toezicht, omdat witwassen een grensoverschrijdend probleem is. Nu is het toezicht op de handhaving van antiwitwaswetgeving nationaal geregeld.

Hoekstra zei zich grote zorgen te maken over de infiltratie "in de bovenwereld" van crimineel geld. In Nederland gaat het volgens hem om jaarlijks 15 tot 20 miljard euro.

Volgens de Duitse minister van Financiën Olaf Scholz is het "een belangrijk signaal dat we eensgezind achter strenge maatregelen tegen witwaspraktijken staan". Hij wees op de recente witwasschandalen die de EU heeft gekend, zoals bij ING en Danske Bank. Hij wees ook op de urgentie van Europees toezicht en het dichten van mazen in bestaande EU-wetgeving, waar criminelen handig gebruik maken.

Volgens Hoekstra moeten de landen ook nationaal meer doen om witwassen te bestrijden. "Dat geldt niet in de laatste plaats ook voor Nederland."

Terug naar boven