r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Bijna 400 arrestaties in Europese actie tegen kinderhandel

woensdag 4 november 2020, 14:34

DEN HAAG (ANP/DPA) - Bij politieacties tegen kinderhandel in Europa zijn 388 verdachten gearresteerd. Daarnaast werden 249 mogelijke slachtoffers geïdentificeerd bij de operaties. Die werden gecoördineerd door het Verenigd Koninkrijk, Portugal, Spanje en de Europese politieorganisatie Europol.

De acties in de eerste helft van oktober waren gericht tegen georganiseerde bendes die kinderen in meerdere landen voor seksueel misbruik aanbieden en hen uitbuiten als arbeiders of bedelaars. Volgens Europol werden kinderen ook gedwongen misdrijven te plegen, zoals het smokkelen van verboden goederen.

Binnen de Europese Unie vindt kinderhandel veelal plaats met hulp van familieleden. De bendes zijn "verbonden door grote clan-netwerken, opereren in tal van landen en verplaatsen de kinderen volgens een rotatiesysteem", aldus Europol. Onder de slachtoffers zijn ook vaak minderjarige vluchtelingen.

Volgens Europol zijn 61 van de 249 geïdentificeerde slachtoffers minderjarig; de leeftijd van meer dan 100 anderen moet nog precies worden bepaald.

Terug naar boven