r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Londen negeert inbreukprocedure van de EU over Internal Market Bill

dinsdag 3 november 2020, 13:49
Britse parlement met Big Ben in London
Bron: © Hans Nielen

BRUSSEL (ANP) - De Britse regering heeft niet gereageerd op de aanmaning uit Brussel over de omstreden brexitwet die het land heeft aangenomen, de zogeheten Internal Market Bill. De Europese Commissie beraadt zich nu over verdere stappen tegen het Verenigd Koninkrijk, zei een commissiewoordvoerder dinsdag.

De EU begon een inbreukprocedure op 1 oktober nadat de commissie tevergeefs had geëist dat Londen de Bill voor 1 oktober zou intrekken. Die interne marktwet is volgens voorzitter Ursula von der Leyen in strijd met afspraken in het met de Europese Unie gesloten terugtrekkingsverdrag. In een brief waarschuwde de commissie over de Britse schending van de verplichtingen in het scheidingsakkoord en gaf ze Londen een maand de tijd te reageren.

Volgens de commissiewoordvoerder is het vanuit Londen stil gebleven. De druk wordt nu opgevoerd met een nieuwe aanmaning en als ook daar niets mee gedaan wordt kan de commissie besluiten naar de hoogste Europese rechter in Luxemburg te stappen.

Delen van de Internal Market Bill ondergraven volgens Brussel de afspraken over Noord-Ierland. Om te voorkomen dat er weer een harde grens tussen de republiek Ierland en het Britse Noord-Ierland verrijst zodra de EU en het Verenigd Koninkrijk volgend jaar definitief uit elkaar zijn, is afgesproken dat de EU-regels blijven gelden voor Noord-Ierland. In de clausules van de Britse interne marktwetgeving wordt getornd aan afspraken daarover, meent de commissie.

Delen

Terug naar boven