r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Steunbetuigingen voor Oostenrijk na aanslagen Wenen

dinsdag 3 november 2020, 12:27
gewijzigd
Militairen op straat
Bron: Bron: Europees Parlement

WENEN (ANP/RTR/DPA) - Meerdere wereldleiders hebben dinsdagochtend gereageerd op de aanslag in Wenen van maandagavond. De Duitse bondskanselier Angela Merkel zei dat de stad het doelwit van terroristisch geweld is geworden en dat Duitsland samen met Oostenrijk staat in het gevecht tegen "radicaal-islamitisch terrorisme".

"In deze vreselijk uren, waarin Wenen het doelwit is geworden van terroristisch geweld, zijn mijn gedachten bij de mensen daar en de veiligheidstroepen die geconfronteerd worden met het gevaar", aldus Merkel in een verklaring op Twitter. Ze zegt dat het gevecht tegen radicaal-islamitisch terrorisme een "gezamenlijke strijd" is.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu betuigde zijn steun ook via Twitter en noemde de aanslag "bruut". Ook president Reuven Rivlin veroordeelde de aanslag. "Onze gedachten en gebeden zijn bij de Oostenrijkers, terwijl we met bezorgdheid naar de verachtelijke terroristische aanslag in Wenen kijken", zo schreef hij dinsdag op Twitter. Zijn Russische collega Vladimir Poetin noemde de aanslag in een bericht aan de Oostenrijkse kanselier Sebastian Kurz een "wrede en cynische misdaad".

Golfstaten Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten hebben de aanslag "sterk veroordeeld". Het ministerie van Buitenlandse Zaken van Saudi-Arabië zei alle maatregelen die Oostenrijk neemt om de veiligheid te waarborgen te steunen. De minister van Buitenlandse Zaken van Turkije zei in een verklaring dat zijn land "alle soorten terrorisme" al decennia lang bevecht en ook solidair is met de Oostenrijkers.

Eerder betuigden ook onder meer premier Mark Rutte, EU-president Charles Michel, de Amerikaanse president Donald Trump, presidentskandidaat Joe Biden en de Franse president Emmanuel Macron steun aan Oostenrijk.

Bij de aanslag maandagavond in het centrum van Wenen kwamen vier mensen om het leven. Kanselier Kurz zei dinsdag dat er veertien mensen gewond raakten, een van de daders werd doodgeschoten door de politie.

Achter de aanslag zit volgens de Oostenrijkse minister van Binnenlandse Zaken Karl Nehammer een radicaal-islamitisch motief, zo heeft hij dinsdag gezegd. De doodgeschoten dader sympathiseerde met de terreurbeweging Islamitische Staat (IS), aldus Nehammer.

Terug naar boven