r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

EU trekt 220 miljoen euro uit voor overdracht coronapatiënten

vrijdag 30 oktober 2020, 8:34
gewijzigd
ambulance
Bron: © PDC

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie maakt 220 miljoen euro vrij voor het overdragen van coronapatiënten uit landen waar de ziekenhuizen de toestroom niet langer kunnen bolwerken. Dat heeft voorzitter Ursula von der Leyen gezegd na een coronatop per video met de EU-leiders.

Bondskanselier Angela Merkel drong er bij haar EU-collega's op aan niet te vervallen in de impuls van de eerste coronagolf en de grenzen weer dicht te gooien. Het is essentieel dat goederen, waaronder medisch materiaal en geneesmiddelen, en personen onder wie artsen en Covid-19-patiënten, vrij door de Europese Unie kunnen blijven circuleren. Volgens EU-president Charles Michel is daar onder de EU-leiders brede overeenstemming over, zei hij na afloop van de coronatop.

Op de virtuele EU-top, volgens premier Mark Rutte "een goed initiatief", is onder meer afgesproken om de nationale deskundigen op een 'Europees platform' bij elkaar te brengen zodat die het eens kunnen worden over bijvoorbeeld de gewenste duur van quarantaine en de wederzijdse erkenning van (negatieve) tests.

Ook werd gesproken over de noodzaak om "in real time" data te delen, zei Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen. Door gebrek aan gegevens uit Frankrijk en Oostenrijk konden de twee landen deze week bijvoorbeeld niet worden "ingekleurd" op de EU-landenkaart om aan te geven hoe risicovol het coronavirus daar is.

Volgens Michel "zitten we allemaal in hetzelfde schuitje". Testen en het traceren van besmette personen zijn volgens hem "sleutel" om het virus eronder te kunnen krijgen zolang er geen vaccin is. In 22 lidstaten bestaan inmiddels tracingapps of wordt daar aan gewerkt. In november moeten ze aan elkaar gekoppeld zijn zodat het systeem ook over de grens heen werkt.

Terug naar boven