r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Subsidiezaak Boeing: de EU krijgt formeel groen licht om rechten op invoer uit de VS in te stellen

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC), gepubliceerd op maandag 26 oktober 2020.

Vandaag heeft het Orgaan voor Geschillenbeslechting van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) de EU formeel toegestaan om tegenmaatregelen tegen de Verenigde Staten te nemen. De EU kan nu haar rechten op uitvoer van de VS tot een waarde van 4 miljard dollar verhogen. Het besluit van vandaag volgt op de aankondiging van het WTO-panel waarin wordt bevestigd dat de EU het recht heeft vergeldingsmaatregelen te treffen als reactie op onrechtmatige subsidies die aan de Amerikaanse vliegtuigproducent Boeing zijn verleend.

Valdis Dombrovskis, uitvoerend vicevoorzitter voor een economie die werkt voor de mensen en commissaris voor Handel, zei hierover het volgende: “De formele goedkeuring van vandaag door het Orgaan voor Geschillenbeslechting van de WTO bevestigt dat de EU het recht heeft om met tegenmaatregelen op de onrechtmatige subsidies aan de Amerikaanse vliegtuigfabrikant Boeing te reageren.

De Europese Commissie bereidt de tegenmaatregelen in nauw overleg met onze lidstaten voor. Zoals ik steeds duidelijk heb gemaakt, is onze voorkeur een regeling via onderhandelingen met de VS. Daartoe blijven wij intensief samenwerken met onze Amerikaanse gesprekspartners ter zake, en heb ik regelmatig contact met de handelsgezant Robert E. Lighthiser van de VS. Bij ontbreken van een onderhandelingsresultaat zal de EU bereid zijn actie te ondernemen in overeenstemming met de uitspraak van de WTO.”

De Europese Commissie legt momenteel de laatste hand aan het proces, waarbij de EU-lidstaten worden betrokken, om daadwerkelijk van haar recht om vergeldingsmaatregelen te treffen gebruik te kunnen maken indien er geen vooruitzicht is om het geschil in de nabije toekomst tot een voor beide partijen voordelige oplossing te brengen.

Meer informatie

Persbericht naar aanleiding van de toewijzing door het panel op 13 oktober

Uitspraak van de WTO-beroepsinstantie over subsidies van de VS aan Boeing

Openbare raadpleging over de voorlopige lijst van producten in de zaak Boeing

Voorlopige lijst van producten

Geschiedenis van de zaak Boeing

Geschiedenis van de zaak Airbus


Terug naar boven