r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Brussel 'zeer bezorgd' over berichten over terugsturen migranten door Griekenland

maandag 26 oktober 2020, 14:25
boot met vluchtelingen © Europese Unie 2015, Europees Parlement

BRUSSEL (ANP) - De Griekse autoriteiten zijn volgens de Europese Commissie een onderzoek begonnen naar beschuldigingen over de Griekse kustwacht die op gewelddadige wijze boten met asielzoekers zou wegsturen. Volgens een woordvoerder is het dagelijks EU-bestuur "zeer bezorgd" over de reportages van onder meer Der Spiegel en Bellingcat over de zogenaamde pushbacks, waarbij de Europese grens- en kustwacht Frontex niet zou ingrijpen.

De commissie verwacht een diepgaand onderzoek naar de beschuldigingen, zei de woordvoerder. Eurocommissaris Ylva Johansson (Binnenlandse Zaken) heeft over de kwestie contact gehad met de leiding van Frontex. Ook roept Brussel de Grieken op de Europese asielwetgeving en de fundamentele rechten van asielzoekers na te leven.

In mei kwam de Griekse grenspolitie ook in opspraak vanwege een schietincident aan de Grieks-Turkse grens. Der Spiegel, Bellingcat en het datajournalistiek platform Pointer (KRO-NCRV) berichtten toen dat er gewonden en mogelijk een dode waren gevallen nadat honderden vluchtelingen en migranten door Turkije naar de grens waren gedirigeerd. Er waren op dat moment ook honderden Frontex-grenswachten aan de Griekse grens gestationeerd.

Terug naar boven