r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Litouwse christendemocraten winnen parlementsverkiezingen

zondag 25 oktober 2020, 23:15
vlag Litouwen wapperend

VILNIUS (ANP/AFP/RTR/DPA) - De christendemocraten in Litouwen hebben de parlementsverkiezingen gewonnen. De conservatieve oppositiepartij heeft na de tweede ronde samen met twee liberale partijen een meerderheid in de 141-koppige Seimas, zoals het parlement word genoemd, en gaat een regering vormen.

Volgens de kiescommissie in de hoofdstad Vilnius bracht 39,7 procent van de bijna 2,5 miljoen kiesgerechtigden een stem uit, ongeveer twee procentpunt meer dan bij de verkiezingen in 2016.

Beoogd premier Ingrida Simonyte van de partij Thuisland Unie zei voordat alle stemmen waren geteld dat de uitslag betekent dat "we iets meer dan de helft van de stemmen in het parlement hebben". Volgens partijvoorzitter Gabrielius Landsbergis kunnen de coalitiegesprekken snel beginnen.

De 45-jarige Simonyte is een fan van ijshockey en rockmuziek. De twee liberale partijen hebben ook een vrouwelijk boegbeeld.

Huidig premier Saulius Skvernelis van de Unie van Boeren en Groenen leidt de regering sinds december 2016. Sinds het vertrek van de sociaaldemocraten in september 2017 is het een minderheidsregering.

Het Baltische land met minder dan 3 miljoen inwoners heeft de coronacrisis tot nu relatief goed doorstaan, hoewel het virus net als elders in Europa ook daar weer toeslaat. President Gitanas Nauseda, die het land vertegenwoordigt op EU-toppen, sprak van "waarschijnlijk de moeilijkste parlementsverkiezingen in de geschiedenis van het onafhankelijke Litouwen".

Terug naar boven