r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Sacharovprijs 2020 toegekend aan de democratische oppositie in Belarus

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP), gepubliceerd op donderdag 22 oktober 2020.

De democratische oppositie in Belarus heeft de Sacharovprijs 2020 gekregen voor de vrijheid van denken.

David Sassoli, voorzitter van het Europees Parlement, kondigde de winnaar aan tijdens de plenaire sessie in Brussel op donderdagmiddag, in navolging van een eerder besluit van de Conferentie van voorzitters (presidenten en politieke fractieleiders).

“Ik feliciteer de vertegenwoordigers van de democratische oppositie in Belarus voor hun moed, veerkracht en doorzettingsvermogen. Zij hebben volhard en staan nog steeds sterk in deze strijd. Maar ze hebben iets dat brute kracht nooit kan verslaan, en dat is de waarheid. Dus mijn boodschap aan jullie, beste genomineerden, is om sterk te blijven en niet op te geven. Wij staan aan jullie kant.”, aldus voorzitter Sassoli na het besluit.

“Ik wil nog iets toevoegen over de recente moord op één van de finalisten van dit jaar, de heer Arnold Joaquín Morazán Erazo, van de Guapinol-milieugroep. De groep verzet zich tegen een ijzeroxidemijn in Honduras. Het is absoluut noodzakelijk dat er een geloofwaardig, onafhankelijk en onmiddellijk onderzoek wordt ingesteld naar deze zaak, en dat de verantwoordelijken aansprakelijk worden gesteld”, voegde hij toe.

Protesteren tegen een wreed regime

De democratische oppositie in Belarus wordt vertegenwoordigd door de coördinatieraad, een initiatief van moedige vrouwen, vergezeld door prominente politieke en maatschappelijke figuren. Lees hier meer over de winnaars en andere finalisten.

Belarus is verwikkeld in een politieke crisis sinds de betwiste presidentsverkiezingen van 9 augustus, die leidden tot een opstand tegen de autoritaire president Aleksandr Loekasjenko. Daaropvolgend werden demonstranten hard aangepakt door het regime.

De uitreiking van de Sacharovprijs vindt plaats op 16 december.

Het Parlement heeft woensdag ook nieuwe aanbevelingen aangenomen waarin het oproept tot een uitvoerige herziening van de EU’s verhoudingen met Belarus. Lees hier meer.

Achtergrond

De Sacharovprijs voor de vrijheid van denken wordt jaarlijks uitgereikt door het Europees Parlement. Het werd opgezet in 1988 om individuen en organisaties te eren die zich inzetten voor mensenrechten en fundamentele vrijheden. De prijs werd genoemd naar Sovjetfysicus en politiek dissident Andrej Sacharov en het prijzengeld is 50 000 euro.

Vorig jaar werd de prijs toegekend aan Ilham Tohti, een Oeigoerse econoom die vecht voor de rechten van de Oeigoerse minderheid in China.


Terug naar boven