r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Brexitonderhandelingen worden deze week hervat

woensdag 21 oktober 2020, 19:25
Britse en Europese vlag
Bron: European Commission

LONDEN (ANP/RTR) - De onderhandelingen over een handelsakkoord tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk worden donderdag hervat en meteen "geïntensiveerd". De partijen gaan de "eindfase" van de besprekingen in, laat EU-hoofdonderhandelaar Michel Barnier weten.

Barnier en zijn Britse evenknie David Frost werden het woensdag eens over hervatting van het overleg, dat sinds eind vorige week stillag. Een door de Britse premier Boris Johnson gestelde deadline was verstreken zonder deal en de Britten eisten van de EU eerst "een wezenlijke verandering" van opstelling voor ze verder wilden praten.

De onderhandelaars pakken donderdag in Londen de draad weer op en werken daar tot zondag door. Daarna komen ze beurtelings in Londen en Brussel bijeen, of kiezen voor videovergaderingen als bijvoorbeeld de coronapandemie daartoe noopt. Ze onderhandelen iedere dag en gaan in principe ook in het weekend door.

Eerder woensdag liet de Europese hoofdonderhandelaar aan het Europese parlement weten dat de EU bereid is aan de ontwerpteksten van het akkoord te gaan werken en dat de soevereiniteit van het Verenigd Koninkrijk niet in gevaar is. Ook zei Barnier dat een akkoord nog steeds mogelijk is als beide zijden hard werken en bereid zijn compromissen te sluiten.

Ingewijden hadden aan persbureau Bloomberg laten weten dat dat de opmerkingen waren waar Johnson op had gewacht. Met het hervatten van de onderhandelingen zou gemikt worden op een akkoord half november.

Eerder was toegang van Europese vissers tot de Britse visgronden nog een groot struikelblok. Barnier waarschuwde wel dat wat de EU betreft er geen handelsakkoord komt zonder afspraken over de visserij.

Delen

Terug naar boven