r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Parlementariërs vragen Al-Sisi gewetensgevangenen vrij te laten

woensdag 21 oktober 2020, 14:00
Man achter de tralies
Bron: Source: European Parliament

DEN HAAG (ANP) - Honderden Europese parlementariërs, onder wie ook Nederlandse Kamerleden, hebben de Egyptische president Abdel Fattah Al-Sisi in een brief opgeroepen alle gewetensgevangenen in Egypte vrij te laten. Tot die groep behoren mensenrechtenverdedigers, journalisten, advocaten en politieke activisten, die geen geweld hebben gebruikt of gepropageerd.

Ook Amerikaanse congresleden drongen er eerder deze week bij Al-Sisi op aan om de onterecht gevangengehouden mensen vrij te laten. Eerder dit jaar deden de Hoge VN-Commissaris voor de Mensenrechten, mensenrechtenexperts van de Verenigde Naties en gezondheidsorganisaties een vergelijkbare oproep.

Volgens Amnesty International worden mensen die vreedzaam opkomen voor hun mensenrechten, zoals het recht op vrije meningsuiting, vereniging en vergadering, in Egypte massaal gevangengezet, terwijl daders van mensenrechtenschendingen straffeloos vrij rondlopen.

De Nederlandse ondertekenaars van de oproep aan president Al-Sisi zijn Sven Koopmans (VVD), Sadet Karabulut (SP), Lilianne Ploumen (PvdA), Sjoerd Sjoerdsma (D66), Kees van der Staaij (SGP), Martijn van Helvert (CDA), Femke Merel van Kooten (onafhankelijk), Bram van Ojik (GroenLinks), Joël Voordewind (ChristenUnie), Frank Wassenberg (Partij voor de Dieren) en de Europarlementariërs Kati Piri (PvdA), Samira Rafaela (D66) en Dorien Rookmaker (onafhankelijk).

In totaal is de oproep ondertekend door 84 Europarlementariërs, 138 leden van parlementen in Europa en 56 Amerikaanse leden van beide kamers van het Amerikaanse congres.

Terug naar boven