r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Op de agenda tijdens de plenaire sessie: digitale diensten, hervorming landbouwbeleid, Covid-19, Wit-Rusland

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP), gepubliceerd op vrijdag 16 oktober 2020.

EP-leden zullen aanbevelingen geven over de regels rond digitale dienstverleners en een standpunt innemen over het EU-landbouwbeleid tijdens de tweede plenaire sessie van oktober.

Link naar de video: Op de agenda

Regels voor digitale dienstverleners en kunstmatige intelligentie

Digitale dienstverlening, inclusief online platformen en marktplaatsen, is een snelgroeiende sector. EP-leden willen duidelijke EU-regels in de nieuwe Digital Services Act om de privacy en consumentenrechten te beschermen. Ze wijzen de algemene aanpak af en dringen aan dat grote platformen verantwoordelijkheid moeten tonen, terwijl kleine platformen moeten kunnen groeien. De plenaire sessie zal over de drie rapporten stemmen om de prioriteiten van Europarlementsleden aan te geven.

EP-leden zullen ook een overzicht geven over hoe de EU het best artificiële intelligentie (AI) wil reguleren om innovatie, ethische standaarden en vertrouwen in technologie te stimuleren.

Toekomst van landbouwbeleid

Het EU-landbouwbeleid moet duurzamer, weerbaarder en flexibeler zijn zodat het veilig voedsel kan blijven voorzien voor alle Europeanen. Het moet ook beter afgestemd worden op de behoeften van individuele lidstaten. Europarlementariërs zullen stemmen over hun standpunt over een aanzienlijke hervorming van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid.

Covid-19

Het Parlement wil elke student in de EU verzekeren van onderwijs, in geval van toekomstige lock-downs. EP-leden zijn van plan om de Commissie naar een dringend plan te vragen. Ze zullen ook bespreken hoe werkgelegenheid en de inkomstbronnen van mensen beschermd kunnen worden en hoe jongeren geholpen kunnen worden om werk te vinden in tijden van een economische crisis.

Ontbossing

Sinds 1990 verloor de wereld 1,3 miljoen km² bossen - een gebied dat groter is dan Zuid-Afrika. EP-leden willen bindende regels om ontbossing - aangestuurd door de EU - te stoppen. Europese consumenten moeten zich er bewust van zijn dat de producten die ze kopen bijdragen aan ontbossing, zeggen EP-leden.

Meer lezen over bossen in de EU.

Sacharovprijs

Het politieke leiderschap van de EU - de voorzitter van het Parlement en de fractieleiders - zullen op donderdag de winnaar bepalen van de 2020 Sacharovprijs voor de vrijheid van denken. De democratische oppositie in Wit-Rusland, milieuactivisten van Honduras en de Aartsbisschop van Mosul zijn de finalisten.

Ook op de agenda:

EP-leden zullen de betrekkingen van de EU met Wit-Rusland uitgebreid evalueren, en wijzen terug op de resolutie van de plenaire sessie in september.

Charles Michel, voorzitter van de Europese Raad, zal tijdens de plenaire sessie op woensdag de resultaten van de EU-top van 15-16 oktober voorstellen. De voornaamste onderwerpen zijn de betrekkingen tussen de EU en het VK, en de Covid-19-aanpak.

De Europese Commissie zal op dinsdag het 2021 werkprogramma presenteren, met de nadruk op het herstel van de coronacrisis, groene economie en digitalisering.

Meer informatie

Productinformatie

REF.: 20201008STO88812


Terug naar boven