r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Brussel: Barnier naar Londen om brexitgesprekken te intensiveren

vrijdag 16 oktober 2020, 16:13
gewijzigd
Press conference by Michel Barnier, Chief Negotiator and Head of the Taskforce of the EC for the Preparation and Conduct of the Negotiations with the United Kingdom under Article 50 of the TEU
Bron: European Commission

BRUSSEL (ANP) - Het EU-onderhandelingsteam voor een (handels)verdrag met het Verenigd Koninkrijk start maandag onder leiding van Michel Barnier een nieuwe ronde in Londen. Volgens Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen reist het team af "zoals gepland" en worden de gesprekken geïntensiveerd, tweet ze. De EU blijft inzetten op een akkoord, "maar niet tegen tegen elke prijs", aldus Von der Leyen.

De EU-leiders riepen Londen donderdag na hun top in Brussel op stappen te zetten om een handelsdeal voor 31 december mogelijk te maken. De Britse brexitonderhandelaar David Frost reageerde teleurgesteld dat de EU de bal bij de Britten legt. Premier Boris Johnson verklaarde vrijdag dat het Verenigd Koninkrijk zich moet voorbereiden op een vertrek uit de Europese Unie zonder handelsakkoord.

Bondskanselier Angela Merkel zei dat ook de EU is voorbereid op een no-deal. "Geen van de partijen wil een akkoord tegen elke prijs." Ze erkende dat beide kanten moeten bewegen en compromissen sluiten. EU-president Charles Michel zei dat het werk doorgaat. "Ik hoop dat het mogelijk is een oplossing te vinden".

Barnier zei donderdag nadat hij de 27 EU-leiders had bijgepraat over de stand van zaken al dat hij "intensief" wil verder onderhandelen "de komende twee of drie weken". De week erop zouden de teams dan weer in Brussel bijeen kunnen komen. Hij wees erop dat de twee blokken nog steeds op drie hoofdpunten ver uit elkaar liggen: een gelijk speelveld, de visserij en toezicht op de afspraken.

Voor Nederland en ook Frankrijk is kunnen blijven vissen in de Britse wateren na 31 december een cruciaal punt. Maar volgens de Franse president Emmanuel Macron blokkeert dat niet het hele verdrag. "Het is niet zo dat de gesprekken struikelen over vis, wat een Brits tactisch argument is, maar we struikelen over alles. Over alles". Macron zei dat het belangrijkste voor de leiders is dat er regels voor eerlijke concurrentie tussen het VK en de EU komen.

Terug naar boven