r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Poolse oud-vicepremier en topadvocaat opgepakt

donderdag 15 oktober 2020, 20:43
Polen op landkaart
Bron: © PDC

WARSCHAU (ANP/AFP/DPA) - De Poolse anticorruptiedienst heeft de voormalige vicepremier en topadvocaat Roman Giertych opgepakt op verdenking van witwassen. De Poolse advocatenorde zei "extreem bezorgd" te zijn over de arrestatie van de raadsman die betrokken is bij meerdere rechtszaken tegen de conservatieve PiS-regering.

Ook Giertychs huis werd doorzocht. In totaal zijn tien verdachten aangehouden, onder wie een steenrijke zakenman. Volgens een regeringswoordvoerder gaat het om een "puur criminele" fraudezaak.

Giertych (49) was ooit een politieke bondgenoot van de huidige vicepremier Jaroslaw Kaczynski, de leider van de regeringspartij Recht en Rechtvaardigheid (PiS), maar in 2007 kregen ze een politiek conflict. Hij ontpopte zich de afgelopen jaren als een criticus van de regering. Hij noemt zijn aanhouding politiek gemotiveerd.

Giertych heeft onder meer voormalig EU-president Donald Tusk als cliënt. Die was eerder ook premier van Polen en verkeert op voet van oorlog met de huidige regering.

De Poolse regering ligt al tijden onder vuur voor het ondermijnen van de onafhankelijkheid van justitie.

Terug naar boven