r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Von der Leyen verlaat EU-top voor nieuwe quarantaine

donderdag 15 oktober 2020, 17:49
gewijzigd
Ursula von der Leyen
Bron: European Commission

BRUSSEL (ANP) - Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen heeft de EU-top in Brussel verlaten en gaat opnieuw in quarantaine. Een van haar naaste medewerkers blijkt besmet met het coronavirus. Ze heeft zelf negatief getest, zei Von der Leyen op Twitter, "maar uit voorzorg verlaat ik de top onmiddellijk om in zelfisolatie te gaan".

De top was al niet voltallig: ook de Poolse premier Mateusz Morawiecki ontbreekt. Ook hij zit in quarantaine na contact met iemand die het virus onder de leden bleek te hebben. Zijn Tsjechische collega Andrej Babiš neemt de honneurs voor hem waar op de top.

Nu een nieuwe golf besmettingen Europa overspoelt, is het maar de vraag of de regeringsleiders en staatshoofden na deze tweedaagse top weer snel in Brussel zullen terugkeren. Dat zou een verlies zijn, klinkt het vaak, omdat meningsverschillen zich gemakkelijker laten overbruggen in persoonlijke ontmoetingen.

Maar premier Mark Rutte ziet er geen been in als het straks voorlopig niet meer van een fysieke top zou komen. "Als het niet fysiek zou kunnen, kunnen we nog steeds doorwerken", zei hij voor aanvang van de bijeenkomst met zijn Europese collega's.

Von der Leyen ging begin deze maand al een keer in quarantaine, nadat ze in de nabijheid van een besmet persoon was geweest. Dat werd vlak na de vorige EU-top openbaar. De EC-voorzitter bleek toen niet besmet.

Die vorige top kwam er overigens pas na een week uitstel. Ook toen gooide een verplichte quarantaine roet in het eten - van EU-president Charles Michel destijds.

Delen

Terug naar boven