r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

EP lanceert Caruana Galizia Prijs voor Journalistiek op haar sterfdag

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP), gepubliceerd op donderdag 15 oktober 2020.

Om te herdenken dat de Maltese journaliste drie jaar geleden is vermoord, beloont de prijs journalistiek die de normen en waarden van de EU reflecteert.

De lancering zal online plaatsvinden op vrijdag 16 oktober van 12.30u tot 13u op de Facebookpagina van het Europees Parlement. Het wordt geleid door de vicevoorzitter van het Europees Parlement, Heidi Hautala (Groenen, Finland) en Europarlementariër David Casa (EVP, Malta). Zij worden vanuit het Huis van Europa in Malta vergezeld door Andrew Caruana Galizia, de zoon van de vermoorde journaliste.

De sprekers beantwoorden ook live vragen van het publiek.

Onderscheiding voor uitzonderlijke EU-journalistiek

De prijs is bedoeld als beloning voor journalistiek die de normen en waarden van de Europese Unie reflecteert, zoals vastgelegd in het Handvest van de Mensenrechten. Het Europees Parlement is van mening dat het beschermen van wereldwijde persvrijheid, en in het bijzonder die van onderzoeksjournalisten tijdens het uitvoeren van hun werk, van vitaal belang is voor democratische samenlevingen.

Ondanks dat de prijs geïnitieerd is en gesteund wordt door het Parlement, zal het worden geleid door een onafhankelijke mediapartner die in de EU is gevestigd. Zodoende wordt de onafhankelijkheid van de prijs en het werk van de media gewaarborgd.

Vervolgstappen

Het Europees Parlement begint spoedig met het selecteren van een onafhankelijke organisatie, om de gedetailleerde criteria voor het toekennen van de prijs vast te stellen. Ook zullen de juryleden worden geselecteerd. Voor het einde van 2020 zal er een aanbesteding volgen om zo’n organisatie te selecteren.

De oproep tot nominaties voor de prijs zal worden gedaan rond 3 mei 2021, Internationale Dag van de Persvrijheid. De prijsuitreiking zal jaarlijks plaatsvinden rond de sterfdag van Daphne Caruana Galizia.

Achtergrond

Daphne Caruana Galizia was een Maltese onderzoeksjournalist en blogger, die op 16 oktober 2017 werd vermoord middels een bomaanslag op haar auto. Haar focus lag op onderzoeksjournalistiek, berichten over overheidscorruptie, beschuldigingen van witwassen en georganiseerde misdaad.


Terug naar boven