r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Europees Parlement vanwege corona niet naar Straatsburg

donderdag 15 oktober 2020, 15:09
gewijzigd
Vlaggen voor het Europees Parlement

BRUSSEL (ANP) - Het Europees Parlement verhuist volgende week vanwege het coronavirus niet naar Straatsburg. "Ik kondig met spijt aan dat de plenaire vergadering van volgende week niet in Straatsburg zal plaatsvinden, maar op afstand. De situatie in Frankrijk en België is zeer ernstig. Reizen is een gevaar", twittert de voorzitter van het parlement David Sassoli.

De zetel van het EU-parlement is officieel in Straatsburg, de parlementaire commissies vergaderen in Brussel. Sassoli staat onder druk van Frankrijk om de in het EU-verdrag vastgelegde plenaire vergaderplicht in Straatsburg na te komen. De Franse president Emmanuel Macron heeft de Italiaanse parlementsvoorzitter begin deze maand nog persoonlijk in Brussel op hoge toon laten weten dat hij het er niet mee eens is dat de 705 Europarlementariërs al sinds maart in de Belgische hoofdstad plenair vergaderen. Daardoor heeft de economie in de oost-Franse stad, met name de horeca, een gevoelige klap opgelopen.

De politici wordt geadviseerd van huis uit te vergaderen en te stemmen, zijn Sassoli en de voorzitters van de Europese fracties overeengekomen. Het besluit is genomen op basis van rapportage van de Medische Dienst van het parlement en informatie van de Franse en Belgische autoriteiten over de verspreiding van het virus. "Er kan niet worden voldaan aan de nodige veiligheidsvoorwaarden om het volledige parlement fysiek bijeen te roepen."

Sassoli twitterde donderdagmorgen dat Straatsburg de zetel blijft van het Europees Parlement. "We zullen er alles aan doen om terug te keren." De overgrote meerderheid in het parlement is overigens tegen de maandelijkse verhuizing voor vier dagen.

Terug naar boven