r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Brussel lanceert 'nieuw Europees Bauhaus'

woensdag 14 oktober 2020, 13:39

BRUSSEL (ANP) - Goed, mooi en duurzaam woondesign kan het dagelijks leven verbeteren en veraangenamen, vindt Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen. Het dagelijks EU-bestuur lanceert daarom een nieuwe "Bauhaus-beweging, bedoeld als brug tussen de wereld van wetenschap en technologie en de wereld van kunst en cultuur", zei de Duitse in Brussel. Het initiatief moet ook de Green Deal, de afspraak tussen de lidstaten om klimaatneutraal te zijn in 2050, dichter bij de burger brengen.

Het Bauhaus was een Duitse opleiding voor beeldend kunstenaars, ambachtslieden en architecten van 1919 tot 1932. Het stond bekend om de strakke, eenvoudige en functionele ontwerpen. Het nieuwe Europese Bauhaus moet volgens Von der Leyen een forum worden waar tussen deskundigen en belangstellenden gediscussieerd en geëxperimenteerd wordt en versneld oplossingen worden gezocht voor duurzaam en aangenaam wonen.

Allereerst worden onder anderen architecten en ingenieurs, digitale experts, ondernemers en studenten bij elkaar gebracht om de beweging vorm te geven. Daarna worden er vijf nieuwe Bauhaus-projecten in verschillende lidstaten opgezet, speciaal gericht op het gebruik van natuurlijk bouwmateriaal, energie-efficiëntie, digitale innovatie en meer uitdagingen van modern bouwen en wonen.

Von der Leyen heeft grootse plannen met het nieuwe Europese Bauhaus. Ze wil de beweging "over de Europese grenzen" tillen en de ideeën voor "groener, mooier en menselijker" verspreiden.

Terug naar boven