r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Europese sancties voor zes Russen om vergiftiging Navalni

woensdag 14 oktober 2020, 15:40
gewijzigd
Kremlin
Bron: WikiMedia/Meghas

RUSSEL (ANP/DPA) - De Europese Unie straft zes Russen en een Russisch laboratorium voor hun aandeel in de vergiftiging van oppositieleider Aleksej Navalni. Hun Europese tegoeden worden bevroren en het zestal komt de EU niet meer in, zeggen ingewijde diplomaten.

Rusland ontkent dat het iets van doen heeft met de moordaanslag op Navalni. Maar het gebruik van een novitsjok-zenuwgif, waartoe alleen Russische veiligheidsdiensten toegang hebben, kan niet buiten Rusland om zijn gegaan, denkt de EU.

Meerdere van de zes personen die sancties worden opgelegd werken bij de Russische veiligheidsdiensten, aldus de diplomaten. Ingewijden spraken al eerder de verwachting uit dat ze de militaire inlichtingendienst GROe zouden treffen. Het laboratorium dat wordt gestraft is het Staatsonderzoekinstituut van Organische Chemie en Technologie. Dat Moskouse instituut wordt al langer in verband gebracht met de vervaardiging van novitsjok en verwante middelen.

Navalni werd in augustus erg ziek tijdens een binnenlandse vlucht boven Siberië. Hij mocht uiteindelijk naar Duitsland om daar behandeld te worden. Daar stelden onder anderen experts van de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) vast dat de politicus was vergiftigd met een verboden zenuwgif.

Het Kremlin noemt de stap van de EU "onacceptabel" en zegt er nog niet "klaar voor te zijn" om deze te accepteren. Moskou stelt de dialoog met de EU ter discussie zoals eerder de minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov dat al deed. Rusland kan het overleg met de EU niet alleen aan de gang houden, aldus een verklaring van het Kremlin.

Terug naar boven