r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Nederland blijft groen gebied 'zo nodig' op oranje zetten, niet Europees geregeld

dinsdag 13 oktober 2020, 21:50
Stef Blok met EU vlag op achtergrond
Bron: European Commission

LUXEMBURG (ANP) - Nederland blijft gebieden die op de gezamenlijke Europese coronakaart groen kleuren, zo nodig op de Nederlandse reisadviezenkaart op oranje zetten. Als die 'groene' gebieden Nederlanders bijvoorbeeld verplichten om bij aankomst in quarantaine te gaan, moet de overheid Nederlanders daarvoor nu eenmaal waarschuwen, zegt minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken.

Blok en zijn EU-collega's spraken dinsdag af dat het ECDC, de Europese tegenhanger van het RIVM, met eenduidige maatstaven in het vervolg voor heel Europa vaststelt hoe groot het gevaar van het virus er is. Nu doen landen dat nog zelf en variëren hun coronakaarten soms sterk.

Maar die kaarten zullen voorlopig blijven verschillen. Omdat het virus weer in Nederland om zich heen grijpt, zou het van het ECDC minstens code oranje krijgen. Veel landen schrijven voor reizigers uit zo'n land quarantaine en/of een coronatest voor. Zo'n quarantaineverplichting is voor Nederland op zijn beurt reden om die bestemming op oranje te zetten en niet noodzakelijke reizen af te raden. Ook al vindt het ECDC het er veilig genoeg om het groen te kleuren.

"Ik vind het toch echt mijn taak om complete informatie aan de reiziger te geven", zegt Blok.

Terug naar boven