r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Sacharovprijs 2020: Ontmoet de finalisten

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP), gepubliceerd op dinsdag 13 oktober 2020.

De democratische oppositie in Belarus, milieuactivisten van Honduras en de Aartsbisschop van Mosul zijn de finalisten van de Sacharovprijs 2020.

De finalisten van de Sacharovprijs 2020 voor de vrijheid van denken zijn:

  • De democratische oppositie in Belarus, vertegenwoordigd door de coördinatieraad, een initiatief van dappere vrouwen, politieke activisten en vertegenwoordigers van het middenveld;
  • De Guapinol milieuactivisten en Berta Caceres van Honduras
  • Monseigneur Najeeb Michaeel, Aartsbisschop van Mosul

De finalisten werden op 12 oktober verkozen in een gezamenlijke vergadering van de commissies buitenlandse zaken en ontwikkelingssamenwerking:

De democraticsche oppositie in Belarus

De democratische oppositie in Belarus, wordt vertegenwoordigd door de coördinatieraad - een initiatief van dappere vrouwen; Sviatlana Tsikhanouskaya - de belangrijkste oppositiekandidaat; Svetlana Alexievich - Nobelprijswinnaar; Maryia Kalesnikava - muzikante en politieke activiste; Volha Kavalkova en Veranika Tsapkala - politieke activisten; en vertegenwoordigers van het middenveld Siarhei Tsikhanouski - video blogger en politiek gevangene, Ales Bialiatski - oprichter van de Belarussische mensenrechtenorganisatie “Viasna”; Siarhei Dyleuski, Stsiapan Putsila - oprichter van het Telegram kanaal NEXTA; en Mikola Statkevich - politiek gevangene en presidentskandidaat tijdens de verkiezingen in 2010.

In een resolutie die in september 2020 werd goedgekeurd, veroordeelde het Europees Parlement de Belarussische autoriteiten voor hun gewelddadige onderdrukking van vreedzame protesten.

De Guapinol milieuactivisten en Berta Caceres van Honduras

Porfirio Sorto Cedillo, José Avelino Cedillo, Orbin Naún Hernández, Kevin Alejandro Romero, Arnold Javier Aleman, Ever Alexander Cedillo, Daniel Marquez en Jeremías Martínez Díaz, zijn leden van het Gemeentelijk Comité voor de verdediging van gemeenschappelijke en publieke goederen van Tocoa (Honduras). Ze zitten gevangen voor hun deelname aan een vreedzaam protestkamp tegen een mijnbouwbedrijf, waarvan de activiteiten de Guapinol en San Pedro rivieren besmet hebben. Terwijl andere gevangenen vrijgelaten werden, worden de Guapinol verdedigers nog steeds vastgehouden en de aanklagers hebben nog geen harde bewijzen voorgelegd om deze langdurige aanhouding te verantwoorden.

Berta Cáceres, vermoord in maart 2016, was een moedige ecoloog en prominente landrechten activiste van de inheemse Lenka gemeenschap in Honduras. Ze was de medeoprichter van COPINH (Council of Indigenous People of Honduras - of Raad van de Inheemse bevolking van Honduras). Meer dan twee decennia lang vocht ze tegen landroof, illegale houtkap en megaprojecten.

Monseigneur Najeeb Michaeel, Aartsbisschop van Mosul

Wanneer de Islamitische Staat (IS) in Mosul arriveerde, zorgde Monseigneur Najeeb Michaeel, Aartsbisschop van Mosul in August 2014 voor de evacuatie van Christenen, Arameeërs en Chaldeeërs naar Iraaks Koerdistan en beschermde meer dan 800 historische manuscripten daterend van de 13e tot de 19e eeuw. Deze manuscripten werden later gedigitaliseerd en tentoongesteld in Frankrijk en Italië.

Volgende stappen

De Conferentie van voorzitters, bestaande uit de Voorzitter van het Europees Parlement en de fractieleiders, duidt op 22 oktober de prijswinnaar aan. De prijs zal op 16 december uitgereikt worden tijdens een ceremonie in het Parlement.

Achtergrond

Elk jaar kent het Parlement de Sacharovprijs voor de vrijheid van denken toe om eer te bewijzen aan uitzonderlijke mensen en organisaties die de mensenrechten en de fundamentele vrijheden verdedigen. De prijs werd opgericht in 1988 en werd genoemd naar Sovjetfysicus en politiek dissident Andrej Sacharov.

Vorig jaar werd de prijs uitgereikt aan Ilham Tohti, een Oeigoerse econoom die strijdt voor de rechten van de Oeigoerse minderheid in China.

Meer informatie

Productinformatie

REF.: 20201008STO88808


Terug naar boven