r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Europees Parlement wil ook elk EU-land in 2050 klimaatneutraal

donderdag 8 oktober 2020, 13:37
United Nations Framework Convention on Climate Change (UNFCCC) meeting in Marrakesh/COP 22: illustrations
Bron: European Commission

BRUSSEL (ANP) - Niet alleen de Europese Unie als geheel, maar ook iedere EU-lidstaat afzonderlijk moet in 2050 klimaatneutraal zijn. Dat vindt het Europees Parlement, dat daarover nu gaat onderhandelen met de Europese Commissie en de lidstaten.

De Europese Unie streeft ernaar binnen dertig jaar het eerste klimaatneutrale continent ter wereld te worden, maar heeft nog niet uitgewerkt hoeveel iedere lidstaat aan dat doel zou moeten bijdragen. In de klimaatwet waarin de doelen worden vastgelegd, wil het parlement nu vastleggen dat lidstaten elk afzonderlijk klimaatneutraal moeten worden. Landen die hun CO2-uitstoot dan al verder hebben teruggedrongen, kunnen zwakkere broeders niet meer uit de wind houden.

Het parlement wil ook een hoger CO2-tussendoel vastleggen dan de Europese Commissie voorstelt. Het wil in de nieuwe klimaatwet regelen dat Europa in 2030 60 procent minder van het broeikasgas moet uitstoten, waar de commissie het op 55 procent wil houden.

Er moet verder een onafhankelijke, wetenschappelijke EU-raad voor klimaatverandering komen die toeziet op de vorderingen, vindt het EU-parlement.

Terug naar boven