r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

EU sluit deal over half miljoen doses schaarse virusremmer

donderdag 8 oktober 2020, 14:36
gewijzigd
Stella Kyriakides
Bron: European Commission

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie heeft zich verzekerd van de levering van een half miljoen behandelingen met remdesivir. Onder meer Nederland kampt door het groeiende aantal coronapatiënten met tekorten van de virusremmer.

De Europese Commissie heeft een raamcontract gesloten met fabrikant Gilead voor een partij doses voor 500.000 patiënten en een optie op meer. De landen die meedoen, kunnen daarbinnen direct bij Gilead hun bestellingen plaatsen.

Remdesivir is een van de weinige middelen waar coronapatiënten met ernstige klachten baat bij kunnen hebben. De vraag is wereldwijd groter dan het aanbod. Nederlandse ziekenhuizen, die hun zalen de laatste weken weer zien volstromen met patiënten, kregen sinds zondag niet meer geleverd van het RIVM, dat de voorraad remdesivir beheert. Maar er werd nog wat nageleverd voor een paar dagen. En de Europese Commissie kocht bovendien een aanvullende partij, genoeg voor 3400 patiënten, waarvan Nederland ook een portie kreeg.

Behalve Nederland kampten ook onder andere Oostenrijk, Denemarken, Tsjechië en Griekenland met tekorten.

Hoeveel geld er met de nieuwe deal is gemoeid, is onduidelijk. Een eerder contract voor ruim 33.000 behandelingen kostte de EU ruim 70 miljoen euro. Aan de overeenkomst kunnen niet alleen alle EU-landen deelnemen, maar ook partners als het Verenigd Koninkrijk en kandidaat-lidstaten.

Terug naar boven