r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

EU-hof tikt Hongarije op de vingers over universiteit Soros

dinsdag 6 oktober 2020, 9:59
vlag Hongarije wapperend

LUXEMBURG (ANP) - De omstreden hogeronderwijswet waarmee Hongarije een onwelgevallige universiteit uit het land verdreef, is in strijd met de EU-regels. Dat heeft het Europese Hof van Justitie bepaald.

De wet stelde een reeks voorwaarden waaraan de Central European University (CEU) niet voldeed en dwong de universiteit zo uit te wijken naar Wenen. De CEU is opgericht door de Hongaars-Amerikaanse zakenman George Soros, die zijn miljardenvermogen inzet om liberale en democratische waarden te verbreiden. De Hongaarse premier Viktor Orbán verkeert op voet van oorlog met Soros, die volgens hem Europa wil overspoelen met migranten.

De eisen die Hongarije stelt maken inbreuk op de Europese grondrechten, zoals de vrijheid van onderwijs, van vestiging en de academische vrijheid, oordeelt het hof. De wet is ook in strijd met de regels van de Wereldhandelsorganisatie.

De wet schrijft voor dat buitenlandse onderwijsinstellingen alleen in Hongarije mogen werken als het land van herkomst een verdrag met Hongarije heeft gesloten. Bovendien moet de instelling ook in eigen land actief zijn. Daarmee behandelt Hongarije buitenlandse en binnenlandse onderwijsinstellingen niet gelijk, stelt het hof.

Terug naar boven