r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

EU verdeeld over 'strategische onafhankelijkheid'

vrijdag 2 oktober 2020, 15:52
gewijzigd
Containerschip

BRUSSEL (ANP) - De EU-leiders willen dat de Europese Commissie op een rijtje gaat zetten van welke landen buiten de EU de 27 te afhankelijk zijn op het gebied van bijvoorbeeld energie en medicijnen. De landen zijn het erover eens dat de Europese industrie concurrerender moet zijn tegenover bijvoorbeeld China en de Verenigde Staten maar ze zijn verdeeld over de vraag of de EU 'strategische autonomie' moet nastreven.

Die vraag was door EU-president Charles Michel op de top vrijdag in Brussel op tafel gelegd. Een coalitie van negentien lidstaten waaronder Nederland, de Scandinavische en Baltische landen, Tsjechië, Slowakije, Portugal en Spanje, zien die door vooral Frankrijk aangespoorde strategie als verkapt protectionisme. De Franse president is groot voorstander van het opzetten van 'Europese kampioenen' die een hoofdrol moeten gaan spelen op de wereldmarkten.

Nederland vindt dat het streven naar onafhankelijkheid van bepaalde strategische sectoren niet een doel op zich moet zijn. Premier Mark Rutte na afloop: "Het belangrijkste is dat we een open economie in Europa houden zonder naïef te zijn over wat er in de rest van de wereld gebeurt." Hij doelde op bijvoorbeeld de staatssteun die Chinese bedrijven krijgen, waardoor het gelijke speelveld voor andere bedrijven die actief zijn in de EU wordt verstoord. Nederland wil "zelfstandig opereren, maar je kunt niet zonder anderen." Overigens was de Franse president Emmanuel Macron vrijdag niet meer aanwezig op de top.

De leiders zijn het eens dat wel wordt ingezet op het ontwikkelen van nieuwe Europese industriële allianties, waaronder samenwerkingsverbanden voor schaarse grondstoffen, medische apparatuur, microprocessors, veilige telecomnetwerken, koolstofarme industrieën en industriële clouds en platforms.

Terug naar boven