r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Europese Raad na uren eens over Turkije én Wit-Rusland

vrijdag 2 oktober 2020, 1:54
Europese Raad
Bron: The Council of the European Union

BRUSSEL (ANP) - De Europese leiders zijn het na urenlang onderhandelen eens geworden over de betrekkingen met Turkije én sancties tegen Wit-Rusland. Ook Cyprus, dat strafmaatregelen voor Wit-Rusland blokkeerde zolang de EU niet fermer optreedt tegen Turkije vanwege illegale gasboringen in zee bij het eiland, is akkoord, bevestigen Brusselse bronnen.

Vrijdag worden de sancties tegen een veertigtal mensen in en rond het regime van de Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko via een schriftelijke procedure van kracht, zei EU-president Charles Michel na afloop. De EU erkent de herverkiezing van Loekasjenko niet en vraagt om nieuwe, eerlijke verkiezingen. De sancties zijn gericht tegen mensen die betrokken zijn bij de vermeende verkiezingsfraude en het ongenadig hard optreden tegen demonstranten en leden van de oppositie.

Sancties tegen Turkije komen er vooralsnog niet. Michel zei dat de EU de recente voorzichtige toenadering tussen Griekenland en Turkije steunt en riep de twee landen op de dialoog te verdiepen. Turkije en Griekenland zijn de laatste dagen via de NAVO in gesprek met elkaar.

De Turken zoeken naar nieuwe fossiele energiebronnen voor zowel de kust van Griekenland als die van Cyprus. Die worden door de EU als illegaal beschouwd. Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen wees erop dat Ankara niet eenzelfde toenadering zoekt tot Cyprus als tot Griekenland. De provocerende boringen moeten stoppen, zei ze. "We verwachten dat." Von der Leyen zei dat Brussel de instrumenten heeft om bij wangedrag direct sancties in te stellen, maar dat liever niet doet omdat dialoog de voorkeur heeft.

De betrekkingen van de EU met Turkije worden op de decembertop opnieuw besproken.

Terug naar boven