r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Koning Filip beëdigt nieuwe regeringsploeg

donderdag 1 oktober 2020, 12:53
gewijzigd
Alexander De Croo
Bron: Flickr / Center for Data Innovation

BRUSSEL (ANP) - De nieuwe Belgische premier Alexander De Croo en zijn negentien bewindslieden zijn op het paleis beëdigd door koning Filip. De Vlaamse liberaal gaat leiding geven aan een diverse ploeg van veertien ministers en vijf staatssecretarissen uit zeven partijen, met tien vrouwen, onder wie voor het eerst een transgender.

De 44-jarige eerste minister volgt Sophie Wilmès op. Zij leidde zes maanden een tijdelijke ‘coronaregering’ en is benoemd tot minister van Buitenlandse Zaken. Voor het eerst krijgt België met Ludivine Dedonder een vrouw als minister van Defensie. Buitengewoon hoogleraar in de gynaecologie Petra De Sutter, een van de bekendste transgenders in Vlaanderen, gaat Ambtenarenzaken en Overheidsbedrijven bestieren.

De broer van oud-premier Charles Michel die nu voorzitter van de Europese Raad is, Mathieu Michel, krijgt als staatssecretaris ook een plek in de ploeg, met de Digitale Agenda onder zijn vleugels.

België heeft 493 dagen zonder volwaardige regering gezeten. Talloze pogingen door verschillende politici, onder wie de leider van de grootste Vlaamse partij N-VA Bart de Wever, om een regering te vormen, strandden. De N-VA zit nu niet in de regering. De coalitie bestaat uit zeven partijen: de liberalen, sociaaldemocraten en groenen van beide kanten van de taalgrens plus de Vlaamse christendemocraten.

De Croo, zoon van oud-minister, Kamervoorzitter en liberaal boegbeeld Herman De Croo, is groot voorstander van gendergelijkheid. In 2018 publiceerde hij het boek "De eeuw van de vrouw, hoe feminisme ook mannen bevrijdt". Het voorzitterschap van de Kamer wordt na 51 mannen voor het eerst in België toevertrouwd aan een vrouw.

De regeringsverklaring wordt donderdag afgelegd in de plenaire zaal van het Europees Parlement in Brussel. De zaal van de Belgische Tweede Kamer is te klein om aan de coronaregels te kunnen voldoen.

De Croo zet donderdag ook meteen zijn eerste stappen op het Europese toneel, als hij zich aansluit bij de 26 EU-leiders die voor een tweedaagse top in Brussel zijn.

Delen

Terug naar boven