r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

MEDIAWATCH: Experts roepen op tot openheid bij vaccindeals

dinsdag 22 september 2020, 3:21

MEDIAWATCH - Het kabinet moet openheid van zaken geven over de tot staatsgeheim gebombardeerde deals over een coronavaccin, stellen experts in het AD. Vooral aansprakelijkheid voor bijwerkingen is een heikel punt.

Samen met de andere EU-lidstaten heeft Nederland een definitieve deal en vijf voorlopige deals gesloten met farmaceuten die een coronavaccin ontwikkelen. De inhoud is door minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid gebombardeerd tot staatsgeheim. Zo blijft onduidelijk hoeveel we per vaccin betalen en wie opdraait voor eventuele bijwerkingen. Een aantal farmaceuten heeft al aangegeven geen volledige aansprakelijkheid te willen dragen.

De geheimzinnigheid zorgt alleen maar voor wantrouwen, zegt Ira Helsloot, hoogleraar Besturen van Veiligheid aan de Nijmeegse Radboud Universiteit. In 2010 leidde hij de evaluatie van de regeringsaanpak van de Mexicaanse griep en concludeerde dat het kabinet transparanter had moeten zijn. "Precies die fout wordt nu weer gemaakt", zegt hij. "Wees open en eerlijk. Zeg welke winst te behalen valt met een vaccin, maar ook welke risico's er zijn."

Een woordvoerder van De Jonge zegt dat de geheimhouding vanuit de Europese Commissie is opgelegd. Die laat weten dat de vertrouwelijkheid nodig is bij de onderhandelingen. GroenLinks-Europarlementariër Kim van Sparrentak noemt het gebrek aan informatie 'enorm frustrerend'.

Terug naar boven