r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Veel Nederlanders wantrouwen VS en willen Europese samenwerking

maandag 21 september 2020, 5:42
Visit of Mike Pence, Vice President of the United States, to the EC
Bron: European Commission

MEDIAWATCH - Na zeventig jaar 'trouwe bondgenoot' van Amerika te zijn geweest, lijken de meeste Nederlanders weer te hunkeren naar een vorm van neutraliteit. Het wantrouwen jegens de grootmachten VS, Rusland en China ontloopt elkaar niet veel, en een meerderheid wil liever geen partij kiezen als het komt tot een nieuwe confrontatie tussen de VS en China.

Dat is het beeld dat oprijst uit een groot opinie-onderzoek onder 23 duizend Nederlanders in opdracht van Instituut Clingendael waarover de Volkskrant schrijft. Naast de wens afzijdig te blijven van deze machtspolitieke confrontatie, signaleren Clingendael-analisten ook een toegenomen voorkeur voor Europese (veiligheids)samenwerking.

Op de vraag of Nederland meer zou moeten samenwerken met Duitsland en Frankrijk "nu de Britten de EU verlaten en nu president Trump van de VS een onbetrouwbare bondgenoot heeft gemaakt" antwoordt 72 procent van de respondenten positief. De onderzoekers zien dit als "sterke steun voor het ontwikkelen van diepere banden met Duitsland en Frankrijk".

Volgens een samenvatting van de onderzoeksresultaten, geschreven door onder anderen Clingendael-directeur Monika Sie Dhian Ho, verschuift de balans tussen de Atlantische en de Europese pijler in het veiligheidsbeleid in de richting van Europese veiligheidssamenwerking.

Terug naar boven