r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Europees Parlement wil Loekasjenko op sanctielijst

donderdag 17 september 2020, 18:02

BRUSSEL (ANP) - Het Europees Parlement wil dat de lidstaten sancties instellen tegen de Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko. In een resolutie die met overgrote meerderheid in Brussel werd aangenomen roept het parlement op onmiddellijk strafmaatregelen te treffen tegen de verantwoordelijken voor de verkiezingsfraude in het land begin augustus en het gewelddadige antwoord van de autoriteiten op de daaropvolgende protesten, inclusief Loekasjenko.

De lidstaten beloofden eind augustus een sanctielijst op te stellen tegen medestanders "op hoog politiek niveau" van het regime in Wit-Rusland zonder te onthullen of Loekasjenko daarbij zou zijn. EU-buitenlandchef Josep Borrell zei toen na een bijeenkomst van de ministers van Buitenlandse Zaken in Berlijn vaart achter de sanctielijst te zetten maar die is er nog steeds niet. Cyprus blokkeert dit volgens ingewijden omdat het land wil dat de EU ook sancties instelt tegen Turkije vanwege illegale boringen. Er is unanimiteit nodig voor EU-sancties.

Borrell zei dinsdag in het EU-parlement dat die sancties er uiterlijk voor de bijeenkomst van EU-leiders volgende week moeten zijn "als de EU geloofwaardig wil blijven."

Het parlement zegt Loekasjenko niet langer als president te erkennen nadat zijn termijn op 5 november verloopt en roept op tot spoedige vrije en eerlijke verkiezingen. Loekasjenko claimt te zijn herverkozen door 80 procent van de kiezers. De Europese politici veroordelen ook de massale arrestaties van oppositie- en stakingsleiders en journalisten in het land.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Minsk noemde de resolutie van het parlement "duidelijk agressief van aard en niet constructief", berichtte het Russische persagentschap Interfax.

De naar Litouwen uitgeweken Wit-Russische oppositieleider Svetlana Tichanovskaja ontmoet maandag in Brussel de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU-landen, zei de woordvoerder van Borrell donderdag.

Terug naar boven