r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Polen wil Europees 'Marshallplan' voor Wit-Rusland

donderdag 17 september 2020, 14:36
Press conference by Antonio TAJANI, President of the European Parliament, and Mateusz MORAWIECKI, Polish Prime Minister following the debate on the Future of Europe
Bron: © European Union, 2018

WARSCHAU (ANP/RTR/DPA) - Polen wil dat de EU werk maakt van een 'Marshallplan' voor Wit-Rusland. Het steunpakket moet volgens de Poolse premier Mateusz Morawiecki onder meer bestaan uit zeker een miljard euro aan financiële steun. Hij wil dat bespreken op de EU-top van volgende week.

Het is al ruim een maand erg onrustig in het Oost-Europese Wit-Rusland, dat soms de 'laatste dictatuur van Europa' wordt genoemd. Boze burgers gaan daar massaal de straat op sinds de omstreden herverkiezing van president Aleksandr Loekasjenko, die al een kwart eeuw aan de macht is en niet wil wijken.

Het 'Marshallplan' van Morawiecki is bedoeld om de Wit-Russische economie te stabiliseren. De term Marshallplan verwijst naar de Amerikaanse hulp bij de wederopbouw die Europa kreeg na de Tweede Wereldoorlog. De Poolse premier wil ook regelen dat Wit-Russische bedrijven makkelijker zaken kunnen doen in de EU. Zo zou de Wit-Russische economie minder afhankelijk moeten worden van goedkope energie uit buurland Rusland, dat Loekasjenko financieel te hulp is gekomen.

Morawiecki vertelde niet wat Wit-Rusland zou moeten doen om in aanmerking te komen voor een Europees hulppakket. Volgens berichten in Poolse media zouden onder meer vrije verkiezingen gehouden moeten worden.

Morawiecki ziet ook een rol weggelegd voor het Internationaal Monetair Fonds. Hij zegt dat meerdere EU-landen het plan steunen. Het gaat volgens hem onder meer om Litouwen, Hongarije, Tsjechië en Slowakije.

Terug naar boven