r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Von der Leyen: volgend jaar internationale top over gezondheid in Italië

woensdag 16 september 2020, 10:28
Medisch laboratorium FOTO: © European Union, 2020
Bron: European Union, 2020

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie organiseert volgend jaar een internationale topconferentie over gezondheid in Italië. De strijd tegen het coronavirus, dat de gastheer afgelopen voorjaar hard trof, zal een belangrijk onderwerp zijn.

De top is een van de plannen van Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen, die woensdag haar zogeheten Staat van de Unie uitsprak. De commissie wil verder het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) en het Europees Centrum voor Ziektepreventie en -Bestrijding (ECDC) versterken, zei Von der Leyen in haar jaarlijkse 'troonrede'. Die spelen een belangrijke rol in de bestrijding van de pandemie.

Ook komt er een agentschap voor biomedisch onderzoek, naar Amerikaans voorbeeld. En de EU legt een voorraad aan van strategische goederen zoals mondkapjes en andere beschermingsmiddelen.

Maar Europa doet niet mee aan het "vaccinnationalisme" dat Von der Leyen elders bespeurt, zegt ze. "Ons leiderschap zit niet in propaganda in eigenbelang, niet in 'Europa eerst'." De commissievoorzitter wijst op het "ongeëvenaarde vermogen van de EU om partijen samen te brengen" in de strijd tegen het virus. Sinds het uitbreken van de pandemie proberen landen al ellebogend zo snel en zo veel mogelijk van de schaarse genees- en beschermingsmiddelen te bemachtigen en de hand te leggen op het langverwachte vaccin.

De Italiaanse premier Giuseppe Conte is "blij" met het gastheerschap van de gezondheidstop volgend jaar, twittert hij. Zijn land is dan ook voorzitter van de G20, de twintig belangrijkste economieën van de wereld.

Delen

Terug naar boven