r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Leden coalitiepartijen: neem duizend mensen uit Moria op

vrijdag 11 september 2020, 17:44

DEN HAAG (ANP) - Leden van de coalitiepartijen CDA, D66 en ChristenUnie willen dat het kabinet minstens duizend mensen uit het afgebrande migrantenkamp Moria op het Griekse eiland Lesbos opvangt. Een petitie die onder de leden rondgaat, is inmiddels bijna vijfhonderd keer ondertekend. Ook een handvol VVD'ers doet mee.

De ondertekenaars willen dat hun partijen "met échte oplossingen" komen nadat meer dan 12.000 mensen dakloos raakten door de brand van woensdag. Volgens een van de initiatiefnemers heerste er donderdag "grote teleurstelling" onder de leden.

Zij willen dat alle migranten op Lesbos geëvacueerd worden en over de EU-lidstaten worden verdeeld. Hier moet Nederland een "aanjagersrol" in spelen.

Volgens een woordvoerder zijn ook VVD-leden benaderd, maar was het moeilijk om VVD'ers te vinden die met hun naam onder de petitie wilden. VVD-prominenten als Frans Weisglas, Ed Nijpels en Neelie Kroes spraken zich al wel uit tegen de deal.

Nijpels en Kroes schrijven met Pieter Winsemius (VVD)in een open brief aan premier Mark Rutte dat zijn kabinet meer moet doen. "De uitkomst van een politiek handjeklap is een uitruil: leed tegen leed. Honderd mensen uit Lesbos mogen naar Nederland komen en als ‘prijs’ mogen honderd anderen dat niet meer", schrijven de partijprominenten in NRC. "Het is een fout verhaal. Mark, dit moeten we niet willen."

Vrijdag zei Sigrid Kaag, D66-leider en minister voor Buitenlandse Handel, dat ze niet tevreden is met de deal die er donderdag werd gesloten. "Als je over mensenlevens praat, in zulke erbarmelijke omstandigheden, dan is tevredenheid niet het goede woord."

Leden kunnen nog tot zondag hun steun betuigen, waarna er een brief naar naar de partijtop van de coalitiepartijen gaat, schrijven de initiatiefnemers in een persbericht.

Terug naar boven