r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Nederland stelt DNB-directeur Elderson kandidaat voor ECB

vrijdag 11 september 2020, 14:10
gewijzigd
ECB in Frankfurt

BERLIJN (ANP) - De regering stelt Frank Elderson, toezichtdirecteur van De Nederlandsche Bank (DNB), kandidaat als lid van de directie van de Europese Centrale Bank (ECB). Volgens minister Wopke Hoekstra van Financiën is Elderson een "uitstekende kandidaat" om eind dit jaar het vertrekkend ECB-bestuurslid Yves Mersch op te volgen, maakte hij in Berlijn bekend.

Elderson is sinds 1 juli 2011 een van de directeuren van DNB en daar onder meer verantwoordelijk voor het toezicht op banken en voor juridische zaken. De 50-jarige jurist werkt sinds 1999 bij de centrale bank en is volgens Hoekstra een "uitmuntend" directielid met een naam op het gebied van duurzame financiën en digitale onderwerpen. "Dat zijn echte onderwerpen van de 21e eeuw", aldus de minister.

ECB-topvrouw Christine Lagarde heeft EU-president Charles Michel officieel op de hoogte gesteld van de vacature, waarmee de procedure in gang is gezet. De nieuwe voorzitter van de Eurogroep, de Ier Paschal Donohoe, heeft de negentien ministers van de eurozone opgeroepen kandidaten te nomineren. "We komen hier in oktober op terug, met als doel één kandidaat te selecteren, die we zullen voordragen aan de EU-leiders", zei hij na de eerste fysieke bijeenkomst van de ministers sinds februari in Berlijn. Het is niet bekend of andere landen azen op de prestigieuze functie in Frankfurt.

De ECB-directie is zeskoppig. De Luxemburger Mersch werd op de Europese Top van november 2012 in Brussel benoemd.

Terug naar boven