r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Merkel en Macron willen kinderen uit Moria opnemen

donderdag 10 september 2020, 19:02
Vluchtelingenkamp
Bron: © European Union, 2017

BERLIJN (ANP) - De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Emmanuel Macron zijn het eens geworden over het ophalen van minderjarigen die onbegeleid vastzaten in het vluchtelingenkamp Moria op Lesbos. Merkel heeft dat donderdag gezegd.

Ze liet weten dat de Griekse premier Kyriakos Mitsotakis om het opnemen van minderjarigen had gevraagd. Macron en Merkel willen bij het opnemen van de minderjarige migranten samenwerken met andere EU-landen. Over het aantal op te nemen jongeren liet Merkel zich niet uit. Het Duitse persbureau DPA meldde op basis van ingewijden dat het om 400 minderjarigen gaat.

Hoe de verdeling er precies uit komt te zien is nog onduidelijk. Volgens DPA zijn de onderhandelingen met andere landen nog bezig.

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas liet eerder al weten dat hij samen met behulpzame EU-landen zo snel mogelijk steun wil bieden aan Griekenland, waaronder het opnemen van asielzoekers. Het Nederlandse kabinet meldde donderdag dat het bereid is 100 asielzoekers op te vangen die dakloos zijn geraakt na de verwoestende brand in Moria.

Het overvolle vluchtelingenkamp Moria met bijna 13.000 ontheemden ging woensdagochtend voor het grootste deel in vlammen op. Voor zover bekend vielen er geen gewonden.

Terug naar boven